MERAB satsar på utökad insamling och återvinning av plast

Containers för hårdplast finns nu på våra återvinningscentraler. Vårt mål är att den plast som går att återvinna ska sorteras ut och bli nytt material istället för att återvinnas som energi.

Den plast som ska sorteras i dessa containers är avfall som inte är förpackningar, och därför inte omfattas av producentansvar.

Alla förpackningar av plast, till exempel ketchupflaskor och glasskartonger, ska fortfarande sorteras som just förpackningar, och behandlas av Förpackningsinsamlingen FTI.

Syftet med insamlingen är att öka återvinningen, minska andelen fossilt material i Energiåtervinning/Brännbart och få in återvunnen plast i produktion igen. Det vill säga, den hårdplast du slänger på din återvinningscentral behandlas och används i tillverkning av nya produkter.

Av det material som är rätt sorterat kan cirka 95% materialåtervinnas. Ju bättre sorterat materialet är desto högre blir återvinningsgraden. Vi behöver våra kunders hjälp för att få ett så bra resultat som möjligt!

Tänk på detta när du besöker återvinningscentralen:

I containern för hårdplast slänger du föremål som består helt av plast, till exempel plastmöbler, plastlådor, plastpallar, leksaker helt i plast, blomkrukor av plast.

Exempel på saker som inte ska sorteras som hårdplast är plastdunkar, frigolit, mjukplast, kylboxar, plast med färgrester (till exempel målartråg), bilbarnstolar med textil, glasfiber, hjälmar, resväskor och annat av blandmaterial. Sådant sorteras som Energiåtervinning/Brännbart.

Fråga gärna vår personal på återvinningscentralen om du är osäker på sortering!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of merab.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window