Ta hand om dina jeans

Ta hand om dina jeans

Att producera ett par jeans påverkar miljön mer än man kan tro. Totalt går det åt nästan 10 000 liter vatten och 1,5 kilo kemikalier. Ett par jeans väger inte så mycket, men genererar hela 25 kg avfall vid tillverkningen. De klimatpåverkande utsläppen motsvarar en bilresa på 11 mil.

Textilavfall är det mest klimatpåverkande avfallet näst efter elavfall. Det bästa du som konsument kan göra för att minska jeansindustrins miljöpåverkan är att köpa färre jeans och att använda jeansen längre.

Här är tipsen som visar dig hur!

Tvätta sällan och tumla aldrig

Tumregeln när det gäller jeans lyder: tvätta sällan och tumla aldrig. Istället för att tvätta kan du vädra jeansen. Ett annat sätt att ge dem en uppfräsching är att lägga dem i en påse i frysen i ett par dagar. Kylan dödar bakterier och tar bort oangenäm lukt.

När jeansen går sönder – laga!

Förr eller senare går jeansen sönder. De brister i grenen eller spricker över knät. Och trots att det är snyggt med hål är det enda raka att laga dem: på symaskin, med lim, med lapp, eller för hand.

Förändra dina jeans

Ett par jeans är i själva verket flera plagg i ett och med ett enkelt klipp kan du göra kjol eller shorts av byxan. Byxbenen använder du sedan till andra plagg: gå bara loss med saxen och du kan komma långt.

När jeansen faller i trasor – återbruka

Du kan förlänga livet på dina jeans genom att återbruka tyget och skapa nya produkter. Släng inte dina jeans – förvandla dem! Här får du tips på vad du kan göra med dina jeans som du inte använder längre.

1. Gör en fin arrangör
Genom att sy några fickor på en bit tyg kan du göra en fin arrangör för till exempel pennor.

2. Tillverka en mobilhållare
Genom att klippa av en bakficka på ett par jeans och att sy på en liten hängare så har du snabbt och enkelt en hållare till din mobil när den ska laddas.

3. Piffa till med brodyr
Om du har tröttnat på dina jeans kan du piffa till dem genom att brodera på dem. Eller varför inte sy på något märke eller måla på dem?

4. Gör en matta eller ett lapptäcke
Av olika jeans- och tygstycken kan man göra en häftig matta och har man bara små bitar jeans eller tyg kan man göra ett lapptäcke.

5. Skapa ett par unika jeans
Om dina jeans har gått sönder på något ställe kan du lappa ihop byxorna med spets eller andra jeansstycken. Då kan du få ett par unika, coola byxor.

6. Gör ett verktygsbälte
Om du klipper av benen på ett par jeans och endast sparar linningen och en eller båda bakfickorna så får du ett perfekt verktygsbälte.

7. Sy kuddfodral
Med samma teknik som när du gör ett lapptäcke kan du göra ett kuddfodral av stuvbitar. Mönster och utseende bestämmer du själv, bara fantasin sätter gränserna!

8. För små jeans – gör en kil
Om dina jeans, eller andra byxor, blivit för små kan du enkelt sätta en kil av ett annat tyg i sidan. Då får du ett par unika byxor som sitter som en smäck.

9. Gör en väska
Ett par jeans kan också bli en häftig väska, helt efter din egen smak och önskemål. Har du ett par hängselbyxor blir hängslena perfekta axelremmar.

10. Gör en plånbok
Av två bakfickor från ett par jeans och en dragkedja kan du göra en snygg plånbok.

Blir du inspirerad men inte har några jeans hemma, fråga runt bland dina vänner och familj om de har några eller kika hos second hand butikerna eller på loppis.

11. Klä om en möbel
Klä om en möbel med dina gamla jeans. Det behöver inte vara en stor soffa, det skulle kunna vara en sits på en pinnstol eller en pall.