Ta hand om dina jeans

Ta hand om dina jeans

Vi kan alla göra en insats för att minska miljöpåverkan från jeansindustrin. Att tillverka ett par jeans kräver upp till 10 000 liter vatten och 1,5 kilo kemikalier. Dessutom genererar produktionen av ett par jeans hela 25 kg avfall och släpper ut klimatpåverkande utsläpp motsvarande en bilresa på 11 mil.

Textilavfall är en av de största källorna till klimatpåverkan, näst efter elavfall. Som konsument kan du göra skillnad genom att köpa färre jeans och använda dem längre.

Här är några enkla tips för att inspirera dig att återbruka dina gamla jeans:

Tvätta sällan och undvik torktumlare:

Istället för att tvätta jeansen kan du vädra dem för att fräscha upp dem. Att placera dem i en påse i frysen i några dagar tar bort bakterier och dålig lukt.

Laga istället för att slänga:

När jeansen går sönder, som i grenen eller över knät, är det bättre att laga dem istället för att slänga dem. Du kan använda en symaskin, lim, lappar eller laga dem för hand.

Förändra dina jeans

Ett par jeans kan förvandlas till flera olika plagg med en enkel klippning. Du kan göra kjol eller shorts av byxorna och använda byxbenen till andra klädesplagg.

Återbruka när jeansen är för trasiga

Du kan fortsätta använda dina jeans genom att återbruka tyget och skapa nya produkter av dem. Här är några idéer för vad du kan göra med dina gamla jeans:

1. Skapa en arrangör
Sy fickor på en bit tyg, som du kan använda för pennor eller andra småsaker.

2. Gör en mobilhållare
Klipp av en bakficka och sy på en hängare, så har du en praktisk hållare när du laddar din mobil.

3. Piffa till med brodyr
Piffa upp jeansen genom att brodera på dem, sy på märken eller måla på dem för att ge dem nytt liv.

4. Gör en matta eller ett lapptäcke
Använd jeans- och tygstycken för att skapa en matta eller ett lapptäcke, oavsett om du har större bitar eller bara små rester.

5. Skapa ett par unika jeans
Lappa dina jeans med spets eller andra jeansstycken för att få ett unikt och coolt par byxor när de gått sönder.

6. Gör ett verktygsbälte
Klipp av benen på jeansen och behåll linningen och en eller båda bakfickorna.

7. Sy kuddfodral
Sy kuddfodral med hjälp av samma teknik som för ett lapptäcke. Design och mönster kan anpassas efter din egen fantasi.

8. För små jeans – gör en kil
För att göra för små jeans passande igen kan du sätta in en kil av annat tyg på sidan.

9. Gör en väska
Ge dina gamla jeans nytt liv som en snygg och personlig väska. Om du har ett par hängselbyxor kan du använda hängseln som axelremmar.

10. Gör en plånbok
Skapa en plånbok genom att använda två bakfickor från jeans och en dragkedja.

11. Klä om en möbel
Ta det ett steg längre genom att även tänka på att återbruka jeanset till att klä om en möbel, som en sits på en pinnstol eller en pall.

Om du inte har några gamla jeans hemma kan du fråga vänner eller familj om de har några att ge bort eller besök second hand-butiker och loppmarknader för att hitta prisvärda alternativ.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of merab.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window