Spara på papperet

Spara på papperet

För att göra det enklare för dig själv och samtidigt vara miljövänlig, kan du följa dessa tips för att minska pappersförbrukningen.

Säg nej tack till reklam i brevlådan

Ett hushåll får i genomsnitt 50 kg direktreklam per år. Genom att sätta upp en skylt där det står ”Reklam nej tack” på din brevlåda eller brevinkast kan du undvika minst 40 av dessa. Reklamblad och broschyrer kan återvinnas och bli nytt papper, men det är ännu bättre för miljön att inte tillverka dem alls. Om du ändå vill ta del av erbjudanden och kampanjer, erbjuder de flesta företag kostnadsfria digitala nyhetsbrev och utskick.

Genom att säga nej till reklam minskar du mängden avfall med 40 kg papper och 33 kg koldioxidutsläpp. 

Välj e-faktura eller autogiro

Betala dina räkningar via e-faktura eller autogiro. På så sätt minskar du både ditt avfall och sparar pengar på fakturaavgifter.

Välj digitala kvitton

Om möjligt, välj att få ditt kvitto digitalt istället för i pappersform. Det gör att du slipper en full plånbok och minskar risken att tappa bort viktiga kvitton.

Skaffa digital brevlåda

Se till att viktig post från myndigheter kommer till dig digitalt istället för på papper. På så sätt undviker du också att missa viktig post. Det är gratis att ansluta sig och det enda du behöver är ett digitalt bank-ID. Läs mer om digital brevlåda på Skatteverkets hemsida.

Låna böcker

Besök biblioteket för att låna böcker eller lyssna på ljudböcker. Skapa även ett bokbyteshörn på jobbet eller bland grannarna.

Läs nyheter digitalt

Byt ut den pappersbaserade morgontidningen mot att läsa nyheterna digitalt istället. Eller överväg att prenumerera på en tidning som bara levereras till brevlådan under helgerna, istället för varje dag.

Skriv ut på båda sidor

Se till att din skrivare är inställd på att automatiskt skriva ut på båda sidor, så att du inte glömmer det när du skriver ut dokument.

Avstå från papperskalendern

Byt ut den fysiska papperskalendern mot en digital kalender i din dator eller mobiltelefon. Det är också praktiskt om du vill dela kalendern med familjen.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of merab.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window