Välj second hand i första hand

Välj second hand i första hand

Att köpa prylar och kläder på secondhand är oftast billigare och alltid bättre för miljön än att köpa nytillverkat.

Och har du prylar eller kläder hängande som du inte längre använder kan någon annan få glädje av dem istället. Att producera till exempel kläder är en stor belastning för miljö och klimat. Det är hela 10 gånger bättre för klimatet att återanvända ett plagg än att tillverka ett nytt.

Åtta kilo går i soporna

I Sverige köper vi i genomsnitt 13 kg nya kläder per person och år. Samtidigt slänger vi åtta kilo begagnade kläder. Studier visar att ett genomsnittligt plagg bara används tio gånger innan det hamnar i soporna, fast det skulle kunna ha använts mycket längre.

Välj second hand

Klädbytardagar, secondhand, vintage, få av vänner och bekanta. Det finns många sätt att förnya sin garderob utan att köpa nytt. Eller återanvänd de kläder du har.

Sälj eller ge bort kläder du inte behöver

Tjäna en slant på att sälja dina avlagda plagg eller lämna kläder och andra textilier du inte behöver till återanvändning. Insamlingslådor för begagnade kläder finns runt om i landet.

Tips på hur du kan bli bättre på att köpa second hand

  • Köp och sälj digitalt
    Det finns väldigt många digitala tjänster idag som bara handlar om att köpa och sälja second hand så smidigt som möjligt, till exempel Tradera. Kolla runt bland dessa tjänster och hitta en som passar dig. Då kan du enkelt sälja prylar du tröttnat på och köpa sådant du behöver utan att behöva ta dig till en butik.
  • Köp sånt som är lätt att göra rent
    Tycker du att det är lite äckligt med second hand så börja att handla sådant som är väldigt enkelt att göra rent, till exempel bestick och husgeråd. Om du blandar bikarbonat med lite vatten till en pasta, så kan du använda den för att putsa dina bestick så att dem blir som nya.

  • Byta och låna av vänner
    Känns det fortfarande främmande att köpa kläder som främmande människor har haft kan du börja med att byta och låna kläder med kompisar. Hur många plagg har du inte i garderoben som aldrig använder? Dessa kan du byta bort mot andra plagg för att förnya din garderob. Håll sedan utkik efter Naturskyddsföreningens klädbytardag som äger rum över hela landet i april!

På www.miljonar.se kan du hitta verksamheter, företag och organisationer vars huvudverksamhet är att få allmänheten att laga, låna och återanvända. Där kan du till exempel hitta second hand- och vintagebutiker.