Använd rester

Använd rester

Var kreativ med att använda upp rester.Till exempel kan du göra sallader, wraps eller grytor av överbliven kyckling eller grönsaker och mycket mer.

  • Gör matlådor av överbliven mat.
  • Använd skrumpna grönsaker i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal.
  • Stek. Tråkiga äpplen kan stekas i lite smör, kanel och honung. Gårdagens kokta potatis får nytt liv om de steks i smör och lite kryddor.
  • Baka banankaka av bruna bananer. Eller skär ner dem i bitar och frys in. Använd sen i smoothie eller ät dem direkt som de är.
  • Ät fler delar av grönsakerna. Den hårda delen av broccolin eller vitkålen kan ätas om den får koka längre, vissa grönsaker kan ätas med skalet på.
  • Gör egen buljong på de grönsaksdelar du inte vill tillaga.
  • Häll den överblivna smoothien i glassformar och frys in. Njut sen av din hemmagjorda glass!
  • Tänk danskt – gör smörrebröd: Toppa brödskivor med dina rester.
  • Mjukt bröd som börjar bli torrt kan få bli till skorpor, knäckebröd, krutonger eller ströbröd.
  • Gör omelett. Var kreativ, det mesta funkar att ha i!
  • Riv ner resterna av osten och använd i gratänger, paj eller pizza.