Förvara maten rätt
Maten i kylskåpet håller sig dubbelt så länge vid 4°C som vid 8°C. Med rätt temperatur slipper du slänga mat och kan spara mycket pengar.
En genomsnittlig familj på fyra personer slänger mat för ca 4500 kronor per år. Med rätt temperatur (4°C) i kylen minskar du svinnet.
- Låt inte maten stå framme i onödan, sätt in den i kylen så snart du är klar.
- Ha rätt temperatur i kyl och frys.
- Svinnventera: Gå regelbundet igenom hela skafferiet och ät upp det som håller på att bli gammalt. Kom ihåg att de flesta skafferivaror håller långt efter bäst-före-datum.
- Om du sänker temperaturen till 4 grader i kylen, kan maten hålla dubbelt så länge jämfört med om du har 8 grader i din kyl.
- Ha en särskild plats i kylskåpet för den mat och dryck som behöver konsumeras snart.
- Om maten har ett bäst-före-datum: Lukta och smaka innan du slänger. Mat blir inte farlig efter bäst före-datum om den har förvarats rätt.
- Däremot handlar märkningen Sista förbrukningsdag om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Då ska du inte chansa. Sista förbrukningsdag används främst för livsmedel som innehåller fisk, skaldjur, köttfärs, och produkter av fågel. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.
- Bäst-före-datumet på (okokta) ägg gäller om äggen förvaras i rumstemperatur. Om du förvarar äggen i kylskåpet håller de mycket längre, minst en månad till.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte.