Matavfall hur funkar det?

Matavfall hur funkar det?

Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Matavfall ska du sortera ut och lägga i matavfallspåsar från MERAB. Av matavfallet blir det biogas och biogödsel. Till matavfall räknas både råa och tillagade matrester av kött, ost, pasta, ris, grönsaker, rotfrukter, frukt, bröd, kakor, fisk och skaldjur, äggskal, tesump, kaffesump och mindre mängder använt hushållspapper.

Så sorterar du matavfall – tre viktiga steg

Påse i hållaren, sortering i påsen samt påsen läggs i facket för matavfall.

1. Lägg matavfall i en matavfallspåse som du placerar i en påshållare. Låt blött avfall rinna av innan! 2. Fyll påsen upp till strecket som finns på insidan av påsen och stäng påsen. 3. Lägg påsen i kärlet eller facket för matavfall, ibland kallat organiskt avfall.

Använd alltid en påshållare till din matavfallspåse

För att matavfallspåsen inte ska läcka eller bli för blöt är det viktigt att du använder en påshållare. Påshållaren är gjord särskilt för matavfallspåsar. Den ser till att luft kan cirkulera och transporterar bort fukt från påsen. Du kan beställa en påshållare genom att ringa eller skriva mail till vår kundtjänst. Du kan också kontakta din fastighetsägare om du bor i lägenhet.