Sommarsäkra din sophämtning

Sommarsäkra din sophämtning

Med värmen kommer ofta problem med flugor och larver i matavfallet. Här får du tips för hur du ska slippa en larvig sommar.

En fluga lägger omkring 40 ägg varannan dag, vilket på kort tid leder till ett stort antal individer. Vid gynnsamma förhållanden, som ett varmt och fuktigt kärl i solen, utvecklas flugans ägg till larver redan efter tio timmar. För att undvika larver och ägg kan du prova att göra följande:

  • Ställ kärlet i skuggan.
  • Tvätta ur kärlet mellan tömningarna.
  • Spreja lite ättika runt kanten på kärlet, det gillar inte flugorna.

Matavfallspåsen

När det gäller själva matavfallspåsen finns det också några saker du kan göra:

  • Fyll inte matavfallspåsen mer än till hälften så att du kan stänga den ordentligt. Så länge flugorna inte kommer åt matresterna så kan de inte lägga ägg.
  • Låt blött avfall rinna av i vasken innan du slänger det.
  • Blanda i hushållspapper/servetter (ej våtservetter) i påsen som suger upp en del av fukten.
  • Påse med mat i som luktar mycket, som till exempel fisk och skaldjur, kan du lägga in i frysen i avvaktan på att kärlet ska tömmas. Undvik att den fuktiga påsen fryser fast genom att placera den till exempel i en skål.
  • Ställ ner påsen försiktigt i kärlet med förslutningen uppåt så minskar risken för att den läcker eller går sönder och ger dålig lukt i kärlet.

Tänk på! Använd endast avsedda papperspåsar till matavfallet, inga andra typer av påsar.

Använd påshållare

Påshållaren är speciellt framtagen för att luft ska kunna cirkulera runt matavfallspåsen och transportera bort fukt. På så vis minskar risken att påsen blir för blöt och läcker. Har du ingen påshållare? Kontakta kundtjänst så ordnar vi det!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of merab.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window